Banken vrezen voor ‘dubbele dip’

Een dubbele dip dient zich aan. Nederlandse banken verwachten dat de ‘lockdown light’ die het kabinet heeft ingesteld om verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, voorlopig een eind maakt aan het economisch herstel van na de eerste golf. Rabobank is het meest uitgesproken en voorziet dat de groei in 2021 halveert.Economen van Nederlandse banken voerden woensdag druk overleg over wat de jongste ingrepen van de regering betekenen voor de economie. De consensus is dat de vooruitzichten op korte termijn verslechteren, maar dat de economie daarna mogelijk sneller herstelt.

Van plus naar min
Rabobank hield in zijn raming uit september al rekening met een opleving van het coronavirus, zegt econoom Frank van Es. De bank ging voor dit jaar uit van een krimp van 5,2%. Daar verandert weinig aan door de beperkingen die het kabinet deze week heeft ingesteld, denkt Van Es, ook al slaat de groeiverwachting voor het vierde kwartaal om van een plus naar een min. Voor volgend jaar voorziet Rabobank echter een sterker effect. Ten opzichte van september zal de raming ongeveer halveren, zegt Van Es, en in de buurt van 1% uitkomen.

Doemscenario
Economen van ABN Amro presenteerden eind augustus een doemscenario, met een tweede coronagolf en een tweede lockdown. In het basisscenario daarentegen, bleven de besmettingen beperkt en een nieuwe lockdown achterwege. ‘We bekijken nu of het negatieve scenario van toepasssing is’, zegt hoofdeconoom Sandra Phlippen. ‘Misschien is dat te zwaar, omdat we daar nog meer ellende dan alleen een tweede lockdown in hebben gestopt.’

Negatief effect
De horeca vier weken sluiten en het openbaarvervoer voor dezelfde periode terugbrengen tot noodzakelijke reizen, is niet goed voor de economische groei, zegt Marcel Klok, econoom bij ING. ‘Tijdens de eerste besmettingsgolf hebben we gezien dat een lockdown op de korte termijn een flink negatief effect heeft op de economie.’ Hoe groot of klein dat effect deze keer zal zijn, moeten Klok en zijn collega’s nog analyseren. Maar de gevolgen blijven in ieder geval niet beperkt tot het café of het vervoersbedrijf, meent hij. Ook toeleveranciers van direct getroffen sectoren zullen een veer moeten laten.

Bron: FD.nl, donderdag 15 oktober

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0