Baten van de fiets in Nederland meer dan 77 miljard euro

fietsersFietsen levert Nederland 77 miljard euro op. Dat blijkt uit het rapport ‘Economic Benefits of Cycling’ dat de European Cyclists’ Federation deze week presenteerde. Het onderzoek richtte zich op de financiële en maatschappelijk waarde van de fiets in Europa. Het rapport toont aan dat de voordelen van fietsen veel verder gaan dan mobiliteit of het klimaat. Groei en werkgelegenheid, volksgezondheid, industrieel beleid en de sociale integratie zijn domeinen waarin de fiets een grote economische waarde heeft, aldus het rapport.

Het economische voordeel van fietsen in Europa is meer dan 500 miljard euro per jaar. De grootste voordelen zijn te zien in de volksgezondheid. Door te fietsen wordt er meer dan 190 miljard euro aan belastinggeld bespaard. Fietsen biedt verder een aantal maatschappelijke voordelen, zoals eenvoudigere integratie van vluchtelingen, toegang tot mobiliteit en een betere inzetbaarheid op de arbeidsmarkt die een geschatte waarde hebben van 60 miljard euro per jaar.

De Fietsersbond onderschrijft de conclusies uit het rapport. De fiets heeft een potentieel op gebieden waarin de nationale overheden binnen Europa een belangrijke rol spelen, stelt de bond. De uitgaven aan fietsen van de gezamenlijke overheden in Nederland bedragen ongeveer een half miljard euro per jaar. De Fietsersbond pleit daarom rond de Tweede Kamerverkiezingen voor een forse extra investering in het fietsen in de volgende kabinetsperiode, in het bijzonder voor stedelijke bereikbaarheid, stationsstallingen en snelfietsroutes.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0