De duurzaamheid van fietsen

De duurzaamheid van fietsen

In de vorige Fietsmarkt hebben we het begrip duurzaamheid gedefinieerd. Fietsen is een milieuvriendelijk alternatief voor autorijden en past derhalve in het plaatje van de ‘groene revolutie’ zoals dat momenteel door veel overheden gestimuleerd wordt. Dat bleek ook tijdens de afgelopen Eurobike, waar wederom volop nieuwe ontwikkelingen op het gebied van e-bikes, e-cargo bikes en speed-pedelecs werden getoond, met name op het gebied van smart mobility, accuduur en verbeterde aandrijfsystemen, maar ook in de vorm van slimme vervoersoplossingen voor ‘the last mile to the client’ zoals cargo bikes.

Duurzaamheid in de betekenis van lange levensduur is onderdeel van spaarzaamheid met grondstoffen, en fietsen springen er hier ten opzichte van veel andere producten uit omdat ze een lange levensduur hebben. Wat echter ook belangrijk is: hoe milieuvriendelijk is de productie van een fiets zelf eigenlijk? En hoe sustainable zijn de bedrijven die ze bouwen? We legden daarom een aantal vragen voor aan verschillende fietsenfabrikanten:

– Hoe gaan jullie om met duurzaamheid als het gaat om zaken als arbeidsomstandigheden, materiaalgebruik en manieren van transport?

– Hoe duurzaam is een fiets volgens de bouwer?

– Zijn er onderdelen van fietsen te recyclen waardoor de carbon footprint afneemt?

Meer lezen? Het hele artikel vindt u in de Fietsmarkt september editie.

vakblad fietsmarkt duurzaamheid artikel
Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0