De winkel van Jansen 2wielers in Barneveld

De winkel van Jansen 2wielers in Barneveld  

Wat begon als een eenmanszaak in 2008, is uitgegroeid tot een begrip in Barneveld en omstreken: Jansen 2wielers. Eigenaar Eric Jansen nam in 2008, op verzoek van zijn voormalige werkgever, zijn tweede vestiging over.  Het was een spannende start in crisistijd. Elke euro die Eric verdiende, stopte hij in het uitbouwen van de zaak. “Ik ben eigenlijk nooit een strateeg geweest. Ik vond het gewoon leuk om met fietsen bezig te zijn.” 
 
Het is niet iets wat ondernemers standaard zeggen: “Ik ben niet per se op zoek naar nieuwe klanten, ik heb er al genoeg.” Uiteraard een opmerking met een knipoog, want iedere nieuwe klant is welkom.  Eric weet dat hij uit een luxepositie spreekt; het gaat goed met de zaken bij Jansen 2wielers Barneveld. “Mijn focus ligt op het tevreden houden van mijn huidige klanten.”  
 
We spraken met de eigenaar over de start van de onderneming, de ontwikkelingen en vooral: de strategie van vandaag de dag. 

 De ontwikkeling van de onderneming  

Eric begon met 30 à 40 fietsen. “Toen kon je veel goedkoper starten dan nu het geval is.” Bij de start vergrootte hij de bestaande zaak direct. Hij kon er een stukje bij huren en nam een medewerker in dienst. De kleine winkel onderging een complete metamorfose. Door de jaren heen breidde Eric zowel de zaak als het personeelsbestand stukje bij beetje uit.  
 
In 2012 maakte Jansen 2wielers een uitstapje naar Bennekom. Ze openden daar de tweede zaak. “Ik had een medewerker die het leuk leek om iets voor zichzelf te doen”, vertelt Eric. “Ik ben die winkel toen voor hem begonnen.” In Bennekom waren destijds weinig andere fietswinkels en de zaak liep prima. Toch werd die winkel in 2019 verkocht. “Er kwam een partij op ons pad die geïnteresseerd was in deze zaak, dus dit leek een logische stap.Bovendien was er genoeg te doen in Barneveld. Daar had de winkel een regiofunctie gekregen – er kwamen ook klanten uit omliggende plaatsen. 

Focus op Barneveld

De focus op één dorp bracht rust. “We kochten een bus voor het halen en brengen van fietsen voor onderhoud. Tot op de dag van vandaag weten klanten dat ze alleen maar hoeven te bellen. Wij regelen de rest.” In 2021 werd het pand in Barneveld te klein. Ze splitsten de activiteiten van de fietsenzaak

Tweedehandse fietsenzaak: Bikes & Occasions  

Op een steenworp afstand van de eerste zaak begon de winkel volledig gericht op tweedehandse fietsen. “In veel fietswinkels zijn tweedehandse fietsen het ondergeschoven kindje. We namen twee werknemers voor die winkel aan. Zij wisten precies wat er in de winkel stond en waren de hele dag bezig met het opknappen en verkopen van die fietsen, vooral in de winkel, maar ook online – op de eigen site, BOVAG, Fietsenwijk en Marktplaats.”

Tot op de dag van vandaag weten klanten dat ze alleen maar hoeven te bellen. Wij regelen de rest.

E-bike store & Service centre

De eerste winkel is vandaag de dag compleet gefocust op de e-bike. Alle nieuwe elektrische fietsen staan in die winkel. De eigenaar is trots op de uitstraling van de winkel. “Ik denk dat we mede door de ‘Tweewielerwinkel van het jaarwinkel-award’ wonnen in in 2019. De showroom is mede ontworpen door een interieurbouwer uit de kledingbranche; er zijn veel robuuste materialen gebruikt  
 
Op die locatie vind je ook een grote werkplaats, die wordt gebruikt door beide winkels van Jansen 2wielers. “We hebben een systeem opgezet dat lijkt op een carrousel. Een medewerker bij de servicebalie neemt de fiets aan, waarbij op basis van het verhaal van de klant een ruwe inschatting wordt gemaakt van de duur en kosten van de reparatie. Vervolgens gaat de fiets naar de werkvoorbereiding, waar de benodigde onderdelen en materialen worden verzameld. Daarna wordt de fiets naar de werkplaats gestuurd voor de reparatie. Ik ben ervan overtuigd dat het efficiënt inrichten van je zaak, oftewel het implementeren van een goede structuur, rendement oplevert.”

De strategie van de winkel

Qua volume heeft Jansen 2wielers nu twee gelijkwaardige winkels. Hun belangrijkste strategie voor succes is het verbeteren van het aftersales-verhaal, vertelt de eigenaar. “Wij willen er altijd voor zorgen dat ons aftersales-verhaal tot in de puntjes klopt. Dát verhaal – en dat geloof ik echt – wordt nog belangrijker in de toekomst.” Wat zijn andere strategieën die goed hebben gewerkt bij Jansen 2wielers?

De online marketing is erop gericht dat de klant naar de winkel komt. Eric: “We zullen de webshop dus nooit te veel nadruk geven. Online moet je zichtbaar zijn, maar we verwijzen zoveel mogelijk naar de winkel.”

De klant ontzorgen door te investeren in personeel met de juiste kennis. “We investeren in het bijspijkeren van de kennis van het personeel. Ik denk dat dat ook iets wordt van de toekomst – personeel met kennis. Helaas is het imago van de branche nog steeds niet top voor veel jonge mensen. Het vinden het juiste personeel wordt dus steeds moeilijker – we vissen allemaal uit dezelfde vijver. De arbeidskosten stijgen ook. Zorg daarom ook voor goede secundaire arbeidsvoorwaarden.”

Lease service

In 2020 begon de fietsenzaak met het aanbieden van fietsen aan de zakelijke markt. Ze hadden een rustige start, maar al snel werd dit door bedrijven opgepikt. “We hebben toen vrij snel vol ingezet op de zakelijke markt, wel onder onze eigen merknaam. Op de site vind je alles in onze huisstijl, bijvoorbeeld. We werken hard om bedrijven enthousiast te maken om fietsen van ons af te nemen met een leaseconstructie.”

Jansen 2wielers heeft een accountmanager aangenomen die zich volledig richt op het aanbieden van leasefietsen. “Hij geeft advies aan bedrijven over het soort fiets, maar helpt ze ook bij het kiezen van een leasemaatschappij die past, om vervolgens krediet bij hen aan te vragen.” De accountmanager blijft in dat hele verhaal het aanspreekpunt voor klanten. “Als een werknemer langskomt voor een fiets, dan pakken we de afspraken met zijn werkgever erbij – het bedrijf waarmee wij een samenwerking hebben – en vertellen we hen precies wat de mogelijkheden zijn.

“We zijn nu vier jaar actief op de zakelijke markt en merken dat we hierin flink groeien. We verwachten, mede door de plannen vanuit de overheid rondom mobiliteit, dat deze business zal toenemen.”

Als een klant ons beoordeelt met een cijfer lager dan 7, nemen we contact op met die klant om te kijken of we iets kunnen verbeteren of oplossen

De werkplaats moet de winkel verkopen.

“Daar geloven we écht in. Als je de aftersales goed hebt gedaan van de eerste verkochte fiets – je hebt een tevreden klant omdat je goed hebt geadviseerd, netjes geleverd, het garantieproces goed ondersteund, het onderhoud naar tevredenheid uitgevoerd, dan heb je in feite al een voorsprong bij de verkoop van de tweede fiets. De kosten van de werkplaats krijg je weer binnen met de verkoop van die tweede fiets.”

Ze houden continu de klantervaring in de gaten.

“We sturen elke maandag een feedback-verzoek naar de klanten die de week ervoor in onze winkel zijn geweest. Daar krijgen we meestal best wat feedback uit. Als een klant ons beoordeelt met een cijfer lager dan 7, nemen we contact op met die klant om te kijken of we iets kunnen verbeteren of oplossen.”

Ook op andere manieren proberen ze bij Jansen 2wielers de klantervaring optimaal te maken. Bij het afleveren van een nieuwe fiets voegen we altijd een klein cadeautje toe en een persoonlijke aflevermap met tips en tricks over het onderhoud, fietsroutes en meer. Maar ook na elke reparatie ontvangt de klant een kleinigheidje, vaak in de vorm van een tegoedbon van een lokale ondernemer, vastgemaakt aan de sleutelbos. Daarmee kan de klant een traktatie halen bij een winkel in de buurt.

Het grootste deel van het marketingbudget gaat naar het kick-off evenement aan het begin van het fietsseizoen.

“Tijdens de voorjaarsfair willen we actief ons gezicht laten zien. Met een hapje en een drankje laten we tijdens twee dagen onze nieuwe modellen zien aan klanten die langskomen. We betrekken onze leveranciers ook bij het event. Zij staan er bijvoorbeeld met hun merk en geven uitleg over de fietsen. Door het aantrekken van klanten naar de winkel tijdens dat evenement, hopen we natuurlijk – uiteindelijk – handel te drijven.”

Qua online marketing investeren ze in vindbaarheid op internet en gebruiken ze platforms als Facebook en Instagram, maar ook LinkedIn voor zakelijke klanten.

“Op Facebook en Instagram plaatsen we twee berichten per week. Op LinkedIn kondigen we bijvoorbeeld aan welke bedrijven zich bij ons hebben aangesloten. Verder bestaan onze posts uit aankondigingen van nieuwe regelgeving, nieuwe ontwikkelingen en ga zo maar.”

Er zitten allerlei voordelen aan een zaak van grote omvang.

Bij Jansen 2wielers hebben ze inkoopvoordeel vanwege hun grootte. Maar ze kunnen het zich ook veroorloven om personeel op te leiden met een bepaalde specialiteit. “Voor kleine fietszaken is dat moeilijker omdat ze zoveel verschillende taken hebben, van reparaties, verkoop en garantie tot inkoop.”

Toekomst

Eric vertelt dat hij niet precies weet waar hij over 5 jaar staat. “Van 15 jaar in de winkel staan hebben we eigenlijk nog nooit een financieel plan opgesteld. Natuurlijk maak je een begroting voor het komende jaar, En je hebt bepaalde verplichtingen waar je aan moet voldoen. De focus voor de komende jaren zal worden gelegd op de winstgevendheid van de werkplaats. De tijd dat je alleen aan de winkel kunt verdienen wordt moeilijker. Verder willen we vernieuwend bezig blijven. Continuïteit is het belangrijkste; we willen de klant absoluut niet uit het oog verliezen.”

De fietsen bij Jansen 2wielers

Welke merken voeren jullie in de e-bike store?  

  • E-bike: Riese & Müller, Flyer
  • Speed pedelec: Stromer
  • Bakfietsen: Lovens en Urban Arrow
  • Middensegment: Batavus, Sparta, Cortina

En in de tweedehands winkel?
“We verkopen dezelfde merken als die hierboven genoemd. Die merken worden ook bij de winkel ingeruild.”

Welke merken doen het het best?
“Stromer, Riese & Müller en Cortina.”

Welke merken verkopen iets minder dan gehoopt?
“Op merkniveau vind ik dat lastig te zeggen. Een merk is – zeker bij e-bikes – minder relevant. Je kijkt veel meer naar de elektrische systemen, bijvoorbeeld welk merk motor er wordt gebruikt.”

Welke fietsen hebben jullie uit het assortiment gehaald en waarom?
“We stoppen niet met fietsen, maar met systemen. Bijvoorbeeld als we niet enthousiast zijn over een vervangingssysteem. We zijn bijvoorbeeld gestopt met een bepaald soort fietsen omdat, we de elektronica niet betrouwbaar vonden. Daarnaast vonden we de leverancier niet uitblinken in aftersales, dat brengt alleen maar ellende en gedoe met zich mee voor de klant. Zoals gezegd kijken we altijd naar het totaalplaatje.”

FTE: 26

Oppervlakte winkels:
Locatie Livingstonestraat 9b (de eerste locatie)
Showroom: 1.000 m2
Werkplaats: 250 m2

Locatie Jan Seppenplein 19
Showroom: 700m2
Werkplaats: 200 m2

Website: www.jansen2wielers.nl
Instagram: jansen_2wielers

Ondernemerslessen

Eric (hieronder op de foto) is meer het creatieve brein achter de onderneming, de ondernemer in het verhaal, in plaats van de typische manager. “Iedere afdeling heeft daarom tegenwoordig een aanspreekpunt, dat in overleg gaat met zijn afdeling en met elkaar. Het dagelijkse en operationele in goede banen leiden vraagt veel aandacht. Dat mag niet ten koste gaan van de service die we bieden. Het is daarom fijn dat we gekwalificeerde mensen hebben op de verschillende afdelingen.” Hij is trots op het team dat er staat en vertelt dat ze gedreven zijn, persoonlijk én laagdrempelig.

Vanuit een ondernemersperspectief in de fietsbranche, noemt Eric nog een aantal lessen.

  • Haal geen fietsen in je werkplaats waar je geen verstand van hebt; dat kost te veel tijd en geld. “Natuurlijk is een klant met pech onderweg welkom, maar onze eigen klanten hebben in principe altijd voorrang.”
  • Denk op tijd na over wat je eigen rol is als je bedrijf groeit: wat past bij jou? Wacht niet te lang met het inzetten van andere mensen in bepaalde rollen. Zorg dat je goede mensen om je heen verzamelt. En zet die mensen in hun kracht!
  • Zorg dat je blijft ondernemen. Doe waar je goed in bent.

Toekomst
Eric vertelt dat hij niet precies weet waar hij over 5 jaar staat. “Van 15 jaar in de winkel staan hebben we eigenlijk nog nooit een financieel plan opgesteld. Natuurlijk maak je een begroting voor het komende jaar, En je hebt bepaalde verplichtingen waar je aan moet voldoen. De focus voor de komende jaren zal worden gelegd op de winstgevendheid van de werkplaats. De tijd dat je alleen aan de winkel kunt verdienen wordt moeilijker. Verder willen we vernieuwend bezig blijven. Continuïteit is het belangrijkste; we willen de klant absoluut niet uit het oog verliezen.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0