Detailhandel verwacht volgend jaar hogere omzet

Detailhandel verwacht volgend jaar hogere omzet

Ondanks een naderende recessie verwachten ondernemers in de detailhandel volgend jaar per saldo hogere omzetten te behalen. Er zijn met betrekking tot de verwachte omzetontwikkeling volgend jaar meer positieve dan negatieve detailhandelsondernemers. Ook wordt voor volgend jaar groei van de personeelssterkte voorzien. Negatief gestemd daarentegen zijn de detailhandelsondernemers over de investeringen volgend jaar. De verwachtingen voor het laatste maar voor de detailhandel ook belangrijkste kwartaal van dit jaar zijn overwegend positief. Dit blijkt uit een analyse van recente conjunctuurgegevens door onze economische redactie.

Een derde detailhandelsondernemers ziet omzet stijgen in 2023

Ruim 33 procent van de ondernemers in de detailhandel verwachtte begin vierde kwartaal dit jaar dat de omzet volgend jaar hoger zal zijn dan in 2022. Meer dan de helft dacht dat de omzet volgend jaar gelijk zal blijven aan die van dit jaar, terwijl 16,2 procent uitging van lagere omzetten in 2023. Over de voor volgend jaar verwachte ontwikkeling van de personeelssterkte zijn de ondernemers in de detailhandel nipt positief. Het aantal ondernemers dat personeelsgroei voorziet ligt 4,7 procent hoger dan het aantal ondernemers dat verwacht dat de personeelssterkte volgend jaar zal afnemen. Overigens denkt bijna 80 procent dat de personeelssterkte volgend jaar gelijk zal blijven aan die van dit jaar. Als de verwachtingen van de detailhandelsondernemers voor volgend jaar uitkomen, zal de detailhandel in 2023 minder investeren dan in 2022. Meer dan 16 procent van de ondernemers denkt namelijk dat de investeringen in 2023  vergeleken met dit jaar gaan afnemen, terwijl maar 13,5 procent investeringsgroei voorziet. De overgrote meerderheid gaat evenwel voor volgend jaar uit van gelijkblijvende investeringen.

Detailhandel positief over omzetontwikkeling in belangrijkste kwartaal van het jaar

De omzetverwachtingen van detailhandelaren voor het vierde kwartaal van dit jaar zijn licht positiever dan vorig jaar. Vorig jaar voorzag per saldo 26,3 procent van de ondernemers hogere omzetten in het laatste kwartaal tegen 27,2 procent dit jaar. Overigens verwacht per saldo een grote meerderheid van de ondernemers hogere prijzen in het vierde kwartaal van dit jaar (63,3 procent). Per saldo 4,4 procent denkt dat de personeelssterkte dit jaar in het vierde kwartaal zal toenemen.

Ondernemers zonder zorgen over bedrijfsvoering daalt

Het aantal ondernemers dat begin vierde kwartaal dit jaar geen belemmeringen voor de bedrijfsvoering voorzag, is vergeleken met de meting van het vierde kwartaal vorig jaar flink afgenomen. Vorig jaar voorzag nog 37,5 procent van de ondernemers geen belemmeringen, nu nog maar 20,2 procent. Belangrijkste knelpunt blijft het tekort aan arbeidskrachten: 37,1 procent ervaart thans deze belemmering. Onvoldoende vraag is een duidelijk groeiende belemmering. Inmiddels ervaart 13 procent van de detailhandelsondernemers dit als belangrijkste belemmering, vorig jaar nog maar 4 procent.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0