Fatbikeleveranciers bundelen krachten tegen illegale fatbikes

Fatbikeleveranciers bundelen krachten tegen illegale fatbikes

Fatbikes komen niet altijd even positief in het nieuws, en dat is niet altijd terecht, vindt Robin Cats, CEO van Knaap Bikes, een van de grootste leveranciers van fatbikes in Nederland. “Er zijn ook partijen, zoals die van ons, die zich wel aan de Europese regels houden en de keurmerken hebben”, zegt Cats. “Daarom zijn we met vier andere fatbikelleveranciers een convenant aangegaan om illegale fatbikes terug te dringen, omdat we te vaak horen dat mensen daar last van hebben.” Ook partijen Brekr, Phatfour en Doppio maken deel uit van deze actie.

Illegale fatbikes worden meestal via Bulgarije en Polen geïmporteerd. Cats: “Soms gaan die fatbikes wel 60 km/u en hebben ze motoren van 1000 watt, terwijl er een sticker op zit van 250 watt.” De douane is tegenwoordig meer bewust van deze illegale producten en zet acties op, maar er komen nog steeds veel fietsen Nederland binnen die niet legaal zijn.

Cats vervolgt: “Wij proberen met elkaar te laten zien dat klanten moeten nadenken over wat ze kopen. Als iets wat ze kopen niet legaal is, dan gaat het ook onverzekerd de straat op.” Een onverzekerde fatbike kan allerlei langetermijngevolgen met zich meebrengen. Het kan vervelende boetes opleveren, maar ook veel kosten met zich meebrengen als er dan wel een ongeluk door ontstaat. Zelfs legaal geïmporteerde fatbikes worden regelmatig opgevoerd.

Er kunnen nog veel meer partijen zich aansluiten bij deze actie. Andere partijen die zich aan de regels willen houden voor veilige producten, mogen zich zeker aansluiten, vertelt Cats. “Wat dat betreft zijn wij geen exclusieve partij. Ook partijen die de strijd willen aangaan tegen opgevoerde fietsen kunnen zich aansluiten.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0