Fietsdragers in een steeds bredere markt

Een rondje langs de leveranciers

De tijd van de eenvoudige fietsdrager voor twee traditionele fietsen ligt inmiddels ver achter ons. Het is met name de groeiende diversiteit van fietsen die de markt van fietsdragers naar nieuwe innovaties leidt. En die ontwikkeling zet zich nog wel even voort, vertelt bijvoorbeeld Michel Ferwerda, Managing Director van Tradekar Benelux BV. “Aan de ene kant zie je de groei van e-bikes, die vaak een flink stuk zwaarder zijn of een afwijkende framevorm hebben. Aan de andere kant is er de opkomst van ultralichte carbon bikes waarbij het frame niet te zwaar belast mag worden. Hoe ga je er nu voor zorgen dat je voor al die diversiteit een goede oplossing biedt?”

Bij Tradekar leidden dergelijke bewegingen in de markt uiteindelijk tot de ontwikkeling van de Spinder Xplorer+, waarvan de eerste exemplaren inmiddels hun weg naar de dealers hebben gevonden. “We hebben drie jaar over de ontwikkeling van de Xplorer+ gedaan. Maar het is ook wel echt een pronkstuk geworden,” vertelt Ferwerda met hoorbare trots in zijn stem. “Het is een topmodel, je hebt de keuze tussen kantelbaar en niet-kantelbaar, hij is heel eenvoudig te bevestigen, de lampen zitten al in positie. Je hoeft ‘m alleen nog maar op de trekhaak te zetten. Zelfs de nummerplaat is met één handeling te bevestigen, die klemt zichzelf vast.” Om de groeiende diversiteit van fietsen het hoofd te bieden, biedt de Xplorer+ een zadelpenbevestiging waarmee de fiets eenvoudig kan worden vastgezet aan de zadelpen of zadelpenbuis. “Zo kunnen zowel fietsen met afwijkende framevorm als de wat kwetsbaardere carbon frames stevig bevestigd worden. Ook kan de drager een gewicht van 60 kilogram hebben, zodat ook de zwaardere e-bikes geen probleem vormen.”

Grote laadcapaciteit

Ook Thule komt met een nieuw paradepaard dat gebouwd is op de groeiende diversiteit aan fietsen. “De Thule EasyFold XT is de opvolger van de bekroonde Thule EasyFold, de inklapbare en compacte fietsendrager voor op de trekhaak die alle typen fietsen aankan,” aldus het bedrijf. “Door de grote laadcapaciteit, ruime afstand tussen de fietsen en ruimte voor langere wielbases, is de drager geschikt voor het transport van grote en zware fietsen, zoals e-bikes en fatbikes. Door de innovatieve koppeling is de drager makkelijk op de trekhaak te monteren. De drager stabiliseert zichzelf. En dankzij het kantelmechanisme is er ook met een volledig beladen fietsendrager nog steeds toegang tot de kofferbak.” Ook naar de vraag van eigenaren van fietsen met een carbon frame heeft Thule geluisterd, met als mogelijkheden onder andere de Carbon Frame protector voor de de Thule EasyFold XT, de Thule Velospace en de dakdrager Thule ProRide.

De diversiteit zit echter niet alleen in de fietsen, maar ook in de wensen van de gebruikers. Vanwege de groeiende vraag naar meer ruimte biedt Thule de EasyFold XT daarom naast de versie voor twee fietsen ook aan in een versie voor drie fietsen. Ook biedt de leverancier een vernieuwde opvouwbare oprijgoot, de Foldable Loading Ramp XT. “Met de groei van zwaardere fietsen is het belang van een goed ontwikkelde oprijgoot alleen maar gegroeid. De Foldable Loading Ramp XT maakt het eenvoudig de fiets op de drager te rijden en kan vervolgens opgevouwen en opgeborgen worden ín de EasyFold XT. Dit maakt onze nieuwe fietsendrager tot een zeer gebruiksvriendelijke oplossing voor iedereen.”

Derde wielgoot

Thule is niet de enige leverancier die de behoefte aan groter heeft opgemerkt. Juncker Bike Parts meldt dat het vanwege de verschillende wensen van gebruikers vier varianten van de XLC-fietsdragers voor twee fietsen in het assortiment heeft. En omdat er steeds meer vraag komt naar uitbreidingsmogelijkheden, komt het merk binnenkort met een derde wielgoot die aan de fietsdrager gekoppeld kan worden. Verder heeft ook XLC de oprijgoot een transformatie gegeven. “Dankzij de ‘oprijgoot 2.0’ is het zeer gemakkelijk om de fietsen op de fietsendrager te plaatsen. Om ervoor te zorgen dat de oprijgoot daarna zo min mogelijk ruimte inneemt, is deze nu opvouwbaar. Zo houden de fietsers meer ruimte over in de auto,” aldus de leverancier. Een laatste ontwikkeling bij XLC is de toevoeging van LED verlichting. “Verlichting op de fietsendrager is erg belangrijk. Maar er wordt niet altijd even goed gecheckt of de verlichting werkt. Om ervoor te zorgen dat de gebruiker hier geen omkijken naar heeft, zijn vanaf nu alle XLC fietsendragers voorzien van LED verlichting. Het voordeel van LED verlichting op de fietsendrager, is dat het lang meegaat. Lampjes vervangen behoort nu tot de verleden tijd.”

Groter niet altijd beter

Een ontwikkeling in een heel andere richting komt van Cykell, distributeur van de ‘Just Click’ fietsendrager voor de trekhaak. De distributeur komt met een fietsendrager die op de kofferbak geplaatst wordt. Deze uitbreiding van het productengamma komt voort uit een nauwe samenwerking met Yakima. “Yakima is een Australische firma gespecialiseerd in cargo equipment. Cykell is nu exclusief distributeur voor België en Nederland van de fietsendragers voor op de kofferbak, die het zal commercialiseren onder de merknaam Yakima,” aldus het bedrijf. “Is een klant niet in het bezit van een wagen met trekhaak en kan of wenst hij deze niet te plaatsen, dan bieden wij nu dus ook zeer degelijke fietsendragers voor bevestiging op de koffer aan.”

Naast al deze uitbreidingen in grootte en breedte komt Tradekar ten slotte nog met een interessante toevoeging aan het assortiment in de vorm van de Pro-User Amber I, een eenvoudige en lichte fietsdrager die speciaal is ontwikkeld voor het transport van één fiets. “De Amber I beantwoordt met name aan de vraag van veel ouderen die het vreselijk vinden om steeds zo’n groot ding op de auto te moeten zettn. De fietsdrager kan tot 30 kilo vervoeren, dus een e-bike vervoeren op deze drager is geen enkel probleem. Alleen weegt de fietsdrager slechts 9.5 kilo en kan deze door de gepatenteerde snelkoppeling bijzonder eenvoudig op de trekhaak bevestigd worden.”

Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0