Franchisenemers Biretco in ongelijk gesteld

BiretcoZes voormalige franchisenemers van Biretco zijn door de rechter in het ongelijk gesteld. Dat schrijft het Financieele Dagblad. Zij zeiden schade te hebben geleden door het handelen van Biretco, dat de fietswinkelformules ‘Profile, de fietsspecialist’ en ‘Fietswereld’ voert. De franchiseorganisatie zou onjuiste cijfers hebben verstrekt.

De franchisers waren uit op schadevergoeding, maar de rechtbank Zeeland-West-Brabant heeft alle vorderingen afgewezen. Drie van de fietsenhandelaren zijn zelf veroordeeld tot het voldoen van achterstallige betalingen, oplopend tot ruim 400.000 euro.

De franchisenemers stelden winkels te hebben geopend op basis van ondeugdelijke omzetprognoses en onrealistische winstmarges. De uiteindelijke marges zouden lager zijn doordat Biretco onder meer de inkoopvoordelen voor zichzelf hield. Biretco werd in een eerdere rechtszaak rond hetzelfde onderwerp al veroordeeld tot het betalen van een schadevergoeding aan drie ex-franchisenemers.

In deze tweede zaak is de rechtbank opnieuw van mening dat Biretco geen onjuiste prognoses heeft verstrekt. De boze franchisenemers hadden de rechter folders en andere uitingen voorgelegd waarmee Biretco in het verleden fietsenhandelaren probeerde over te halen franchisenemer te worden. Volgens de rechtbank waren dat duidelijk wervende teksten en gaf Biretco daarmee geen garanties. De ondernemers zijn uiteindelijk zelf verantwoordelijk voor hun winstgevendheid, betoogde Biretco. De rechtbank ging daarin mee.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0