Groeiend aantal diefstallen treft jonge e-bikebezitters het hardst

E-bikes raken steeds meer in trek bij fietsendieven. Onderzoek van Univé laat zien hoe het aantal aangiften van diefstal van bij Univé verzekerde elektrische fietsen in 2020 maar liefst 81 procent hoger lag dan drie jaar eerder. Het aantal ‘gewone’ fietsen dat als vermist werd opgegeven in dezelfde periode met 46,9 procent daalde. De coöperatie merkt daarnaast een opvallende trend op ten aanzien van de slachtoffers: waar de fiets vooral bekendstaat om haar populariteit bij ouderen, groeit het aantal jongeren dat een e-bike als gestolen opgeeft het hardst.

Stijgende populariteit onder jongeren
De elektrische fiets heeft de afgelopen tijd onder jongeren gewonnen aan populariteit, concludeert Univé op basis van de toename van het aantal verzekeringspolissen. Was het rijwiel in 2017 nog voor iets waarmee vooral oudere bestuurders werden gezien in het verkeer, inmiddels ontdekken steeds meer jongeren de e-bike. Univé sluit niet uit dat de coronapandemie een rol speelt bij de keuze voor een e-bike: het aantal polissen dat in 2020 door klanten tot 35 jaar bij de coöperatie werd afgesloten om hun elektrische fiets te verzekeren verdubbelde ten opzichte van het jaar ervoor.

Jongere e-bikebezitter vaker slachtoffer diefstal
Dat de e-bike ook bij fietsendieven in de smaak valt en verzekering geen overbodige luxe is, ondervonden met name jongeren het afgelopen jaar. Verreweg de meeste aangiftes van diefstal van e-bikes of onderdelen daarvan werden gedaan door bezitters jonger dan 35 jaar. Bij jongeren tot 35 jaar lag dat diefstalrisico ruim 4,5 keer hoger dan bij de 65-jarigen en ouder.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0