Veel fietsers zonder verlichting zijn bijna aangereden

Helft Nederlanders bijna fietser aangereden zonder verlichting

Dieren – Met de start van de herfst en winter is het ‘s avonds weer een stuk vroeger donker. Extra belangrijk dus om er als fietser voor te zorgen dat je goed zichtbaar bent. Uit onderzoek in opdracht van Gazelle* blijkt toch dat dit wel eens misgaat: 45 procent van de Nederlanders zegt dat ze wel eens bijna een fietser hebben aangereden omdat deze geen fietsverlichting had in het donker. Negen procent zegt zelf ooit bijna te zijn aangereden omdat ze geen fietsverlichting hadden. Onder jongeren ligt dit percentage hoger, namelijk 17 procent.

Uit het onderzoek van Gazelle blijkt dat de meeste Nederlanders zich bewust zijn van het belang van goede fietsverlichting. 92 procent vindt fietsen in het donker zonder licht gevaarlijk, en 83 procent zegt dat ze nooit in het donker fietsen zonder fietsverlichting. Opvallend is wel dat jongeren hier lakser mee omgaan: van de Nederlanders onder de 35 zegt ‘slechts’ 65 procent dat ze nooit zonder verlichting in het donker fietsen.

Fietslamp kapot
Als mensen geen fietsverlichting hebben, zijn dit de meest genoemde redenen:

  1. 37% heeft wel eens geen fietsverlichting omdat hun fietslamp kapot is.
  2. 12% vergeet wel eens om fietsverlichting te gebruiken.
  3. 10% heeft geen fietsverlichting omdat deze gestolen is.
  4. 4% vermijdt fietsverlichting vanwege de extra inspanning door het dynamo van de fietslamp.
  5. 3% vindt dat ze geen fietsverlichting nodig hebben.

De kapotte fietslamp is dus de voornaamste reden voor het ontbreken van fietsverlichting. Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen (79 procent) hun fietslamp direct laten repareren als hij kapot is, maar sommigen (15 procent) wachten daar maanden mee en hebben al die tijd geen werkende fietslamp.

Onderzoek Gazelle: 81% vindt fietsen zonder verlichting ronduit asociaal

Wat nog zorgelijker is, is dat 15 procent wel eens de zaklamp van hun telefoon als fietslamp gebruikt. Maar dat kan gevaarlijk zijn, want je hebt dan niet beide handen aan het stuur én het felle licht op ooghoogte kan tegenliggers verblinden.

‘Asociaal
Fietsers die zonder licht de weg opgaan in het donker, blijken een grote ergernis van Nederlanders. 81 procent van de Nederlanders vindt het asociaal als iemand zonder licht door het donker fietst. Op dit moment is de boete voor het ontbreken van fietsverlichting in het donker 60 euro, maar als het aan de meerderheid van de Nederlanders ligt, gaat dit bedrag omhoog. Bijna 60 procent van de Nederlanders vindt dat er hogere boetes moeten komen voor het fietsen zonder fietslamp in het donker.”

Bron: Koninklijke Gazelle Nieuwsroom

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0