Hoe belastend zijn banden?

Hoe belastend zijn banden?

Fietsbanden… je kunt niet zonder. Vraag maar aan mensen die de oorlog nog hebben meegemaakt en op houten ‘banden’ rondreden bij gebrek aan rubberen exemplaren. Sinds de Schot John Boyd Dunlop eind 19e eeuw de opblaasbare rubberen fietsband (jawel!) uitvond voor de driewieler van zijn zoon is de wereld beslist een stuk comfortabeler geworden!

Waar John Dunlop nog natuurrubber gebruikte voor de eerste band, zijn moderne fietsbanden een stuk verder ontwikkeld en is de techniek van stoffen karkassen een tikje complexer geworden, hoewel het idee in de basis nog steeds hetzelfde is als bij de oer-fietsband.

Ontwikkelingen volop gaande

De ontwikkelingen zijn bovendien nog steeds volop gaande. Met de komst van elektrische fietsen en het succes van cargo bikes gaan de ontwikkelingen zelfs sneller dan ooit, zo lijkt het wel. Antilek is min of meer een standaard vereiste voor een e-bike band, en specifieke banden voor e-bikes en speed pedelecs en zeer sterke cargobanden worden in hoog tempo ontwikkeld en op de markt gebracht. Speciale rubbercompounds maximaliseren comfort of verminderen de rolweerstand, meervoudig gevouwen karkasstructuren verhogen de stijfheid.

Verder lezen? Het hele artikel vindt u in de Fietsmarkt april editie. Bestel hierbij de april editie van Fietsmarkt.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0