Hogere waardering van dealers voor fietsfabrikanten en -importeurs

Ondanks alle leveringsproblemen als gevolg van de coronacrisis beoordelen dealers hun fietsfabrikant of -importeur dit jaar fors beter dan in 2018. Uit het Relatie Onderzoek Dealer Importeur (RODI) van BOVAG Fietsbedrijven blijkt dat de waardering met 0,5 punt is gestegen tot een gemiddeld rapportcijfer van 7,4.

Voor het periodieke onderzoek nodigde BOVAG bijna 1.700 fietsondernemers uit (zowel BOVAG-leden als niet-leden), waarvan er 332 respons hebben geleverd voor gemiddeld 2,9 merken. De respons van 20 procent is vrijwel gelijk aan voorgaande versies van RODI in 2018 en 2017. In totaal werd dit jaar 949 keer een merk beoordeeld en de dealers kregen 39 stellingen voorgelegd, onder andere over verkoop, service en garantie. Niet geheel verrassend blijkt uit het onderzoek grote ontevredenheid over levertijden van fietsen en onderdelen en over de informatievoorziening inzake reeds bestelde producten. Ten opzichte van 2018 scoorden stellingen hierover 0,7 tot 1,0 punt lager. Dealers beoordelen ook de vergoeding voor garantiewerkzaamheden met een onvoldoende (5,0), hoewel de gemiddelde waardering hiervoor wel 1,2 punt hoger ligt dan drie jaar geleden.

Pluspunten
De respondenten waren het meest tevreden over de kwaliteit van de geleverde fietsen, met een score van 7,3 voor de e-bikes en 7,6 voor de overige fietsen. Ook was er veel waardering voor de behulpzaamheid van fabrikanten en importeurs bij telefonisch contact (7,3). De meeste vooruitgang ten opzichte van 2018 werd geboekt voor wat betreft de beoordeling van de breedte van de collectie, die lag met een 6,9 namelijk 1,6 punt hoger dan drie jaar geleden. Het apart uitgevraagde overall waarderingscijfer van de dealers voor hun importeur of fabrikant ligt met een 7,4 overigens fors hoger dan het gemiddelde van 6,4 voor de 39 onderwerpen in de stellingen. Daaruit valt af te leiden dat de respondenten begrip hebben voor de moeilijke marktomstandigheden waaronder ook de importeurs en fabrikanten te lijden hebben.

Met een 7,9 als gemiddelde waardering voeren Gazelle en Koga de lijst per merk aan en ze lossen daarmee Giant af dat in 2018 met een 7,7 de hoogste score behaalde. Giant wordt nu met een 7,5 beoordeeld, bezet daarmee de vierde plek en moet ‘nieuwkomer’ Kalkhoff (7,8) op nummer drie nog voor zich dulden. In vergelijking met drie jaar geleden verbetert Koga zich met 0,4 punt en Gazelle scoort maar liefst 1,2 punt hoger. Cube noteert met een 6,2 als enige merk een algemene beoordeling onder de 7, terwijl hun score in 2018 nog 7,1 bedroeg.

Dealerverenigingen
Voorzitter Maarten Akkers van BOVAG Fietsbedrijven benadrukt dat de resultaten van RODI telkens weer aanleiding zijn om met fabrikanten en importeurs in gesprek te gaan: “Met dit onderzoek in de hand kan BOVAG de belangen van dealers behartigen. Maar om afspraken voor verbetering op merkniveau ook daadwerkelijk door te kunnen voeren, is het goed dat dealers per merk zich verenigen en met een gezamenlijke stem praten. Daarom pleit BOVAG voor de structuur van dealerverenigingen en wij helpen ook bij het opzetten en ondersteunen van zo’n club.” De meeste fabrikanten staan ook open voor een centrale overlegstructuur in plaats van afstemming met elke dealer apart. Akkers: “De juristen van BOVAG lichten de voorwaarden en contracten van de belangrijkste fietsfabrikanten en -importeurs door en samen met de standpunten van collega-dealers levert dit belangrijke gespreksonderwerpen op, waarmee zij samen met hun belangrijkste leverancier aan de slag kunnen gaan.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0