LEVA: “Fiets en OV kunnen 3% autoritten vervangen”

LEVA: “Fiets en OV kunnen 3% autoritten vervangen”

Het Nederlandse Kennisinstituut voor Mobiliteit (KiM) heeft een data-analyse uitgevoerd van informatie uit het Nederlandse Mobiliteitspanel. Het instituut beveelt aan dat het combineren van fietsen met het openbaar vervoer, met effectieve beleidsmaatregelen, het grootste potentieel heeft om gebruikers aan te moedigen minder met de auto te rijden.

De studie gebruikte negen criteria om te analyseren of verschillende autoritten door gebruikers vervangen hadden kunnen worden door het gebruik van openbaar vervoer en de fiets. KiM’s analyse onthulde dat 3,4% van de autoritten en 7,8% van de totale afstand potentieel vervangen kunnen worden door openbaar vervoer en fietsen.

Vooral voor langere autoritten van gemiddeld 33-41 kilometer bleek de combinatie van fietsen met het openbaar vervoer aantrekkelijker te zijn. De reistijd en fietsafstand tot haltes en stations bleken ook van invloed te zijn op de verschuiving in reismodus, wat suggereert dat effectieve beleidsmaatregelen genomen kunnen worden om de reistijd te verkorten of de ervaring van fietsen/openbaar vervoer comfortabeler en handiger te maken.

De analyse benadrukt ook het belang van het behouden van huidige gebruikers van openbaar vervoer en fietsen. Werkgevers kunnen ook helpen om het gebruik van openbaar vervoer en fietsen verder te bevorderen, aangezien meer dan de helft van de vervangbare autoritten voor woon-werkverkeer waren.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0