LEVA: NS past fietsbeleid aan

LEVA: NS past fietsbeleid aan

Scooters toegestaan, ligfietsen en tandems verboden op treinen

De Nederlandse Spoorwegen (NS) heeft in reactie op advies van Locov, een partij dat de belangen van Nederlandse treinreizigers behartigt, haar beleid voor fietsvervoer op treinen aangepast. Met onmiddellijke ingang staat NS scooters en e-scooters toe als ‘handbagage’, maar verbiedt het ligfietsen en tandems.

Na aanvankelijk feedback te hebben ingewonnen in april bij Locov over voorgestelde aanpassingen in de voorwaarden voor fietsvervoer, heeft NS verschillende wijzigingen doorgevoerd op basis van dit advies. NS heeft besloten om plannen voor een Segway-verbod in te trekken vanwege de stopzetting van het merk, en heeft richtlijnen verduidelijkt voor de plaatsing van vouwfietsen aan boord van treinen. Deze fietsen mogen geen doorgangen of zitplaatsen blokkeren en dienen bij voorkeur de aangewezen bagageruimtes te gebruiken, met een maximale hoogtelimiet van 80 cm.

Verder heeft NS besloten om de zomerperiode waarin fietsen beperkt zijn op intercitytreinen naar Brussel te beperken tot juli en augustus 2024.

Ondanks deze aanpassingen handhaaft NS het verbod op ligfietsen en tandems vanwege ruimtegebrek. Dit besluit komt voort uit zorgen dat deze grotere fietsen onevenredig veel ruimte innemen in de daarvoor bestemde fietsgedeeltes, wat de doorstroming kan belemmeren en de accommodatie voor andere fietsen kan beperken. Uitzonderingen blijven van kracht voor driewielers die als mobiliteitshulpmiddelen worden gebruikt, die worden ondergebracht in gebieden met prioriteit voor rolstoelen in plaats van fietsruimtes.

NS’s volledige reactie en verdere details zijn beschikbaar op de Locov-website, waaruit hun toewijding blijkt om passagiersgemak te balanceren met operationele efficiëntie.

Bron: LEVA

 

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0