Mbo-scholen tekenen voor vakwedstrijden

De afgelopen maanden tekende zo’n 90 procent van alle mbo-scholen in Nederland voor deelname aan de vakwedstrijden ‘Skills Heroes’ voor het mbo. Hierin worden studenten van alle niveaus en richtingen uitgedaagd om uit te blinken in hun vak, onder wie fietstechnici. Het ministerie van OCW heeft de vakwedstrijden van Skills Heroes in de ‘excellentieregeling’ opgenomen. Hierdoor kunnen mbo-scholen de vakwedstrijden in hun excellentieplannen en het regulier onderwijsprogramma integreren.

Tijdens vakwedstrijden volbrengen mbo-studenten in een gegeven tijd een opdracht waarop ze worden beoordeeld. Hier komen vaardigheden bij kijken die met reguliere toetsen niet of nauwelijks beoordeeld kunnen worden. Het gaat om kwaliteiten als samenwerken, strategisch denken en handelen, praktijkproblemen oplossen omgaan met tijdsdruk.

Enkele winnaars van Skills Heroes mogen hun skills daarna op Europees niveau laten zien, tijdens EuroSkills in Göteborg in december 2016. Sommigen kunnen daarna zelfs door naar wedstrijden op wereldniveau. Aanstaande zomer reist een aantal winnaars van Skills Heroes 2014 af naar WorldSkills in Brazilië. “Deelname aan Skills Heroes kan een vliegende start van een mooie carrière zijn”, licht Jos de Goey, directeur Skills Netherlands toe. “We hebben veel voorbeelden van deelnemers waarbij de kansen op de arbeidsmarkt vergroot zijn! Verschillende ex-kandidaten daarvan hebben inmiddels een succesvolle onderneming gestart, zoals Rudolph van Veen. Hij deed in 1988 mee, inmiddels is hij uitgegroeid tot bekende TV-kok van onder andere 24Kitchen.”

KaMu-Open Dag 2015 (173)-XL

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0