Naar schatting 25.000 e-bikes gestolen in 2015

They took what they could take!Vorig jaar is opnieuw een recordaantal elektrische fietsen gestolen. Het gaat naar schatting om 25.000 e-bikes. Exacte cijfers zijn er niet, omdat in aangiftecijfers van de politie geen onderscheid wordt gemaakt tussen gewone en elektrische fietsen. Op dit moment zijn er zo’n 1,5 miljoen e-bikes in Nederland. Hoeveel er vorig jaar verkocht werden, is nog niet bekend. In 2014 waren het er 223.000.

Verzekeraars zeggen dat het aantal diefstallen van e-bikes het afgelopen jaar weer flink is gestegen. De drie grootste fietsverzekeraars waren het afgelopen jaar zeker 10,5 miljoen euro kwijt aan schadeclaims. De politie heeft aanwijzingen dat e-bikes vooral in trek zijn bij georganiseerde bendes. Zo verdween in oktober een partij van 200 e-bikes bij een bedrijf in IJsselstein. Ook stuit de politie soms op bestelbusjes waarin tientallen gestolen fietsen tegelijk worden vervoerd.

De partijen gaan de diefstal van e-bikes daarom gericht aanpakken. De plekken waar de meeste fietsen verdwijnen, worden de komende tijd in kaart gebracht. Daar gaat de politie elektrische lokfietsen neerzetten. Tot nu toe werden met lokfietsen vooral gelegenheidsdieven gepakt. De politie wil nu de professionele dieven en helers opsporen. Dat kan onder meer door de lokfietsen langer te blijven volgen, om te zien waar ze uiteindelijk terechtkomen.

Verzekeraars vinden dat fietseigenaars nog te laks zijn met het beveiligen van hun e-bike. Ze wijzen op het belang van extra sloten. Verder vragen ze gemeenten om meer ijzeren hekjes te plaatsen, waar de fietsen aan vastgezet kunnen worden.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0