Nederland investeert 100 miljoen in fietsproject

De Nederlandse regering is overeen gekomen om de komende vier jaar 100 miljoen euro te investeren in de fietsinfrastructuur van Nederland. Deze eenmalige investering zal gebruikt worden voor fietsparkeerplaatsen bij treinstations en voor fietssnelwegen.

“Ons doel is om 200.000 mensen die nu via de auto forensen op de fiets te krijgen”, aldus staatssecretaris voor Infrastructuur en Water Management Stientje van Veldhoven. “Om het fietsen onder forensen te bevorderen, zullen we bespreken wat we kunnen bieden qua fiscale prikkels. Tegenwoordig kunnen mensen een belastingvrije vergoeding krijgen als ze met de auto reizen van 19 cent per kilometer. We willen deze stimulans bieden aan fietsers die ook pendelen. ”

De Fietsersbond ik blij met de erkenning van de fiets, maar kwam ook met kritiek op het fietsstimuleringsprogramma. Directeur Saskia Kluit: “Samen met de wethouders van grote steden hebben we berekend dat er 700 miljoen per jaar extra nodig is voor de fiets. Tot 2030 is er alleen al voor de stationsstallingen 560 tot 700 miljoen euro nodig. Voor de snelfietsroutes is in deze kabinetsperiode 106 miljoen aan co-financiering door het Rijk noodzakelijk. Dan hebben we het nog niet eens over de forse investeringen die in de steden gedaan moeten worden om meer ruimte voor de fiets te maken.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0