NEN heeft aanvullende regels gemaakt voor veiligheid van palletstellingen.

Het gaat om een aanvulling op NEN-EN 15512 ‘Stalen opslagsystemen – Verstelbare pallet stellingsystemen – Principes voor constructief ontwerpen’. Magazijnstellingen moeten aan de Nederlandse bouwregelgeving voldoen, in tegenstelling tot andere Europese lidstaten.

Voor palletstellingen die hoger zijn dan 3 meter geldt de Nederlandse bouwregelgeving en als ze hoger zijn dan 8.5 meter geldt een vergunningsverplichting. Voor de Nederlandse situatie is daarom de aanvulling A1:2022 gepubliceerd.

Er zijn steeds meer en steeds grotere magazijnen. Palletstellingen in de magazijnen worden daardoor niet alleen hoger, maar de omvang wordt ook groter. De ontwerpeisen voor deze stellingen staan in de Europese norm EN 15512, die in 2020 is aangepast. In de onlangs gepubliceerde aanvulling A1:2022 zijn aanvullende eisen beschreven. Dit gaat onder andere over de levensduur waar in het ontwerp rekening mee moet worden gehouden en over de opslag van gevaarlijke stoffen.

Er staan ook extra eisen in over wanneer stellingen potentieel omvallen en over windbelasting op de stellingen binnen het gebouw. “Tot voor kort was hier weinig over bekend”, stelt NEN. “TNO heeft de risico’s uitgewerkt in twee rapporten. De markt kan deze rapporten gebruiken bij het bepalen en terugdringen van risico’s.” De Nederlandse normcommissie ‘Magazijnstellingen’ is ervan overtuigd met de nieuwe versie van NEN EN 15512+A1:2022 een forse stap vooruit te hebben gezet op het gebied van veiligheid.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0