Norm voor helmen speed-pedelecs gepubliceerd

speed-pedelecEen internationale projectgroep heeft de eisen vastgesteld waaraan een helm voor speed-pedelecs moet voldoen. Deze is vastgelegd in NTA 8776 die beschikbaar is bij het Nederlands Normalisatie Instituut NEN.

De speed-pedelecs vallen volgens Europees besluit binnen dezelfde categorie als brommers. Daarmee zou een berijder vanaf 2017 verplicht worden een bromfietshelm te dragen. In afwijking daarvan mag in Nederland  ook gebruik gemaakt worden van een helm die voldoet aan NTA 8776. Deze helm lijkt op een fietshelm, maar is berekend op hogere valsnelheden en beschermt een groter deel van het hoofd. In vergelijking met een fietshelm biedt de helm met name meer bescherming voor de slapen en de achterkant van het hoofd.

Voor de opstelling van NTA 8776 heeft de projectgroep zo veel mogelijk gebruik gemaakt van de bestaande kennis op het gebied van hoofdbescherming en van resultaten uit uitgevoerde testen op high-end fietshelmen. Naast het verhoogde veiligheidsniveau speelde mee dat de helm geschikt moet zijn voor gebruik bij fysieke inspanning en dat deze het gehoor niet mag belemmeren.

Een helm die voldoet aan NTA 8776 wordt voorzien van een markering. De certificeringseisen en de markering zelf zijn nog in ontwikkeling. Deze zullen in ieder geval voor 1 januari 2017 gereed zijn, stelt NEN in een persbericht.

De projectgroep bestaat uit vertegenwoordigers van ABUS, Accell Group, BBB Cycling, Het Belgische instituut voor verkeersveiligheid, Bell Sports, CONEBI, Gazelle, KASK, MET Helmets, Pon, RAI Vereniging, Riese & Müller, TASS International en TNO.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0