Passie, eigen baas zijn en werkloosheid drijfveren voor startende ondernemers

De wens om eigen baas te zijn, om de eigen passie te volgen en het niet kunnen vinden van een baan in loondienst zijn voor mensen de belangrijkste drijfveren om een eigen bedrijf te starten. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van de Rabobank onder onder ruim 600 Nederlandse ondernemers die de laatste twee jaar zijn gestart of serieuze plannen hebben in de komende twee jaar te starten. Doorslaggevend voor succesvol ondernemerschap zijn volgens de starters doorzettingsvermogen, een gezond vertrouwen in eigen kunnen en kennis van de markt waarin ze opereren. Startende ondernemers maken zich het meeste zorgen om het binnenhalen van voldoende klanten of opdrachten en de financiële onzekerheid.

Het nieuwe financieren
Voor het financieren van de eigen onderneming gebruiken de starters overwegend eigen middelen (68%). Ook wordt er een beroep gedaan op familie en vrienden (13%). “Opvallend is dat degenen die het zelfstandig ondernemerschap overwegen, veel meer kijken naar nieuwe financieringsvormen dan ondernemers die al even bezig zijn. De nieuwe generatie ondernemers lijkt zich ervan bewust dat er meer is dan alleen bancair krediet. De ondernemer van de toekomst zal voor zijn financiering naast bancair krediet meer en meer ook alternatieve en aanvullende financieringsbronnen moeten aanboren, zoals crowdfunding, Qredits, private investeerders, MKB Borgstellingskrediet en kredietunies”, zegt Paul Dirken, directeur Bedrijven bij de Rabobank.

Uitdaging
Dat maar een beperkt aantal startende ondernemers voor advies bij het starten van een eigen bedrijf de eigen bank raadpleegt, ziet Dirken vooral als een uitdaging. “De bank kan meer voor een startende ondernemer betekenen. Aan ons zelf de taak om die meerwaarde voor starters zichtbaar te maken. Onze website ikgastarten.nl is één van de meest geraadpleegde online portalen voor starters. Deze startende ondernemers weten ons dus te vinden, maar er is veel meer mogelijk. We zullen dit beter aan ondernemers kenbaar moeten maken.”

ondernemerschap

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0