Prijs voor meetfietsproject TU Delft en Gazelle

fiets-gevallenDe TU Delft heeft de Nationale Sportinnovator Prijs gewonnen voor het meetfietsproject. Een project waarin de universiteit samen met gazelle werkt aan een slimme fiets die bijstuurt als de rijder dreigt te vallen.

Bedoeling van het project is het aantal fietsongelukken terugdringen. Instabiliteit op de fiets van mensen die wat ouder zijn, is een van de oorzaken dat het aantal ongelukken toeneemt. De zelf-stabiliserende fiets moet dat tegengaan. TU Delft heeft een systeem ontwikkeld dat een fiets rechtop kan houden. Met behulp van een motor in het stuur  kunnen de fiets en rijder vanaf een snelheid van 4 kilometer per uur stabiel gehouden worden.

Het project bestaat uit twee componenten: een maatschappelijke, waar Gazelle bij betrokken is, en een sportieve dat de TU Delft opzet met Team Giant-Alpecin. De insteek is om samen met de ploeg de daaltechniek te verfijnen. Dat gebeurt met een speciale fiets die metingen verricht en zo inzicht geeft in de snelheid en het stuur- en remgedrag van renners. Via een app krijgen de sporters en begeleiders feedback op hun keuzes in testritten. Zo weten zij hoe het optimale stuur- en remgedrag eruit zien.

De Nationale Sportinnovator Prijs bestaat uit een subsidie van 50.000 euro. Die gebruiken de TU Delft en haar partners om de resultaten van eerder onderzoek om te zetten naar twee tastbare producten.

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0