Retailers aan het woord over fietssloten

Retailers aan het woord: fietssloten

Wie de zoekopdracht ‘ fietsslot’ inklopt op internet en gaat zoeken bij fietsenwinkeliers, ziet dat met name ABUS en AXA uiterst populair zijn als het gaat om fietssloten. Pakweg 70% van de aangeboden sloten die je online kunt vinden komt van deze twee fabrikanten, zelfs bij Decathlon, die toch vooral bekend staan om hun eigen merken. De reden dat ABUS en AXA zo goed verkopen is omdat veel winkeliers het prettig vinden om “in een keer klaar te zijn” zoals een dealer het verwoordde. “Het assortiment is breed en diep bij beide merken en je kunt dus heel eenvoudig een mooie line-up neerhangen voor de consument. Bovendien zijn het bekende merken omdat ze ook buiten de fietsenwereld gekend zijn vanwege hun beveiligingsystemen.” Bij de specialistischer fietsenwinkels zijn ook merken als Kryptonite en Trelock te vinden. Aan de andere kant zie je dat onbekendere merken als Edge ondertussen behoorlijk veel aangeboden worden. Logisch, want zoals Marcel de Bie van Gransier terloops aangaf in Fietsmarkt 3 van dit jaar: “Onze sloten worden bij ENRA geaccepteerd. Je ziet dat veel van onze klanten daarom naast een A-merk ook Edge voeren als alternatief voor consumenten die wat minder willen uitgeven.” Ook Simson, ACID en Falckx leveren betaalbare ART-goedgekeurde fietssloten, dus als het erom gaat de consument een tweede slot te verkopen hoeft de prijs geen beletsel te vormen. Zeker niet als u de klant uitlegt wat een extra slot oplevert aan gemoedsrust ten opzichte van het vervangen van een gestolen fiets. Uiteindelijk is een fietsslot geen sluitpost, maar een echt adviesartikel dat wellicht boven een setje fietstassen of een kekke bidon zou moeten staan, maar vaak ziet de consument dat anders, concluderen we bij Fietsmarkt na een rondgang langs Nederlandse fietsenretailers.

Bike Experts, Voorburg

Bij Bike Experts in Voorburg verkopen ze voornamelijk sloten van ABUS. “Klanten kiezen best vaak voor deze sloten omdat ze de merknaam herkennen, dus die verkoop gaat makkelijk,” vertelt de eigenaar, Danny Beekman. “Daarnaast is het qua afwerking ook een mooi slot, al zijn de sloten van ABUS niet de goedkoopste.” Voor wie een goedkoper slot wil – mét een ART-keurmerk – wijken klanten vaak uit naar sloten van Edge of ACID, vertelt Danny. Die worden meestal gekocht vanwege de voordelige prijs. Klanten moeten vaak wel zelf een slot kiezen, omdat het slot lang niet altijd vanuit de fabriek op de fiets zit. “De keuze voor een slot wordt daarom vaak samen met ons gemaakt. Een slot is voor ons dus echt een adviesproduct.”

Andere sloten die goed verkopen bij Bike Experts zijn de ringsloten van AXA. Ook verkopen ze best wat vouwsloten. “Dat slot heeft de flexibiliteit van een kettingslot en wordt vooral gekocht voor sportieve fietsen. Je plaatst het slot namelijk op de plek waar je bidonhouder zit.”

Bourguignon Bikes & Scooters, Leeuwarden

Bij Bourguignon Bikes & Scooters in Leeuwarden verkopen ze sloten van AXA, ABUS, Falkx en Simson. “Het slot van Falkx verkopen we het meest”, vertelt verkoopmedewerker Jesper Zwerver. “Dat is ook het enige slot dat het ART-keurmerk heeft en goedgekeurd is voor de verzekering. Bovendien werken we veel samen met een leasemaatschappij die dat slot ook verplicht.” Naast het Falkx-slot verkoopt ook het kettingslot van Simson goed bij Bourguignon Bikes & Scooters. Verder verkopen ze in de winkel het insteekslot van AXA en de ABUS Citychain. Het slot van ABUS heeft echter een eigen keurmerk dat niet geldig is voor de verzekering.

“In het algemeen is het slot een adviesproduct in de winkel”, vertelt Jesper. “Vaak raden we bij duurdere fietsen ook duurdere sloten aan, en bij goedkopere fietsen goedkopere sloten. Ik moet wel zeggen dat ik zie dat klanten niet altijd bereid zijn om veel geld uit te geven voor een extra (verplicht) slot, omdat dat gauw best veel kost. We adviseren weleens om een slot in een bepaalde kleur te kopen, zodat het opvalt. Het rode slot van ABUS verkoopt daarom best goed, terwijl het zwarte exemplaar minder populair is.”

Jesper vertelt ook dat ze weleens elektrische sloten hebben verkocht, die je opent met je telefoon. “We hadden er toen drie ingekocht, maar de verkoop bleek niet echt een succes. Ik denk dat het een onveilig gevoel geeft aan klanten omdat ze afhankelijk zijn van technologie. Mensen gaan toch liever voor de oude en vertrouwde fietssloten.”

Delofa, Utrecht

Bij Delofa Tweewielers in Utrecht gaan de goedkoopste sloten het hardst, en dat zijn die van het merk Edge, vertelt eigenaar Melvin Kuiper. “Die van 49,50 hebben al een ART-keurmerk en zijn dus geschikt voor de elektrische fiets.” Je zou misschien verwachten dat in Utrecht veel zware sloten verkocht worden, maar dat valt heel erg mee. Ze verkopen bijna geen sloten boven de 50 euro, vertelt Melvin. Of een fiets verzekerd is, maakt dus een groot verschil in de slotkeuze, vanwege de eisen van de verzekeraar. Zo waren steeksloten voorheen een stuk populairder dan nu het geval is, omdat die sloten niet meer goedgekeurd zijn voor een verzekerde fiets. In plaats daarvan zijn bepaalde kettingsloten nu wel goedgekeurd.

Bij Delofa geven ze graag advies over het juiste slot. “Natuurlijk maken wij een voorselectie in ons assortiment. Bij het repareren kies ik zelf meestal niet voor een slot van Basta, bijvoorbeeld, terwijl we die wel verkopen. De prijs maakt voor veel klanten uiteindelijk het verschil. Het is de reden om een bepaald slot wel of niet te kopen.”

Gelukkig ziet Melvin dat veel mensen in Utrecht een slot kopen bij de vakhandel, vertelt hij. “In een stadse omgeving weten mensen beter dan een slot te kopen bij de Hema, bijvoorbeeld, al zijn die wellicht prima te gebruiken in een meer landelijke omgeving. Uiteindelijk is het belangrijk dat het slot goed werkt.”

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0