Terugblik op de World of eMobility-beurs

Terugblik op de World of eMobility-beurs: Een beursconcept met veel potentie

Op donderdag 26 en vrijdag 27 oktober 2023 vond de derde editie van de World of eMobility-beurs plaats in Amsterdam. Rick van Rijthoven, de organisator van het evenement, is trots op het beursconcept dat ze hebben opgezet. “Het was een goed evenement, hoewel er nog ruimte is voor groei. Tijdens de aanloop en uitvoering hebben we weinig tot geen problemen ondervonden, wat zeker prettig is! Bovendien hebben we opnieuw bekende merken mogen verwelkomen en hebben we het ‘Made in India’-paviljoen geïntroduceerd.

Het is nog te vroeg om precies te zeggen hoeveel daadwerkelijke bezoekers aanwezig waren; er hadden zich 3052 bezoekers van tevoren geregistreerd. De aanwezige bezoekers waren van hoge kwaliteit en toonden aanzienlijke interesse in alle producten, variërend van fietswinkeliers tot overheidsvertegenwoordigers en stadsarchitecten, die de mobiliteitsmarkt als geheel bestudeerden.”

ONE-STOP-SHOP-MOBILITY HUB

De hub gewijd aan SURE Mobility en zijn partners werd zeer goed ontvangen. Hier presenteerden 15 bedrijven gezamenlijk hun inspanningen rondom het deelfietsconcept. Onder deze bedrijven bevonden zich onder andere Tiler, een aanbieder van inductieladesystemen, Zemovi, de fabrikant van laadpalen, en zelfs een supermarktketen zoals SPAR. Al deze bedrijven zijn relevant voor de mobiliteitshubs die nodig zijn voor de deelfiets. De grote belangstelling was mede te danken aan de actieve houding van de exposanten die veel klanten hadden uitgenodigd. “Wat je bij SURE zag, is exemplarisch,” vertelt Van Rijthoven. “SURE heeft door samenwerkingen een unieke doelgroep aangetrokken op het gebied van deelmobiliteit en bouwt een geheel nieuwe markt op.”

Verder ging veel aandacht van bezoekers uit naar de tweewielers, cargo bikes en de logistiek, terwijl de automotive hoek minder populair bleek.

SURE heeft door samenwerkingen een unieke doelgroep aangetrokken op het gebied van deelmobiliteit en bouwt een geheel nieuwe markt op

Tegenvallers

Het totaal aantal bezoekers viel enigszins tegen, deels als gevolg van late inschrijvingen en de huidige marktomstandigheden, zoals Van Rijthoven uitlegt. “Diverse merken schreven zich laat in en meer dan 25 belangrijke merken hebben zich in de aanloop naar het evenement op het laatste moment teruggetrokken vanwege financiële zorgen. In tijden van economische moeilijkheden worden beurskosten en advertenties doorgaans als eerste geschrapt. Het is duidelijk dat de fietsmarkt het momenteel erg moeilijk heeft, en dit was merkbaar in de gesprekken met de merken voorafgaand aan de beurs. We geloven dat door het wegvallen van enkele belangrijke merken, het late aanmelden en de hoge voorraden bij de dealers heeft bijgedragen aan een iets lagere bezoekersopkomst dit jaar. Want waarom zou je naar een beurs gaan als je magazijn volstaat en rekeningen nog openstaan.”

Samenwerking is essentieel

“We leven in uitdagende tijden voor de fietsbranche, maar de elektrificering blijft doorgaan. Afwachten is geen optie. Als je investeert, raad ik aan om te investeren in relaties en samenwerkingen. Als bedrijven te veel naar binnen gericht zijn, gaan zij in de toekomst financiële kansen mislopen,” benadrukt Van Rijthoven. Hij moedigt daarom iedereen aan om deel te blijven nemen aan beurzen. Samen sta je sterker. Men moet naar de toekomst kijken en niet angstvallig vasthouden aan het verleden. Dat betekent openstaan voor nieuwe mogelijkheden, samenwerken en niet cynisch zijn.”

Van Rijthoven benadrukt dat mobiliteit juist veel markten met elkaar verbindt, een breder spectrum bestrijkt dan alleen e-bikes. World of eMobility is niet te vergelijken met andere fiets- of automotive beurzen. Het is niet bedoeld vanuit het perspectief van de fiets- of auto-industrie. Het blijft een mobiliteitsevenement, wat het soms lastig maakt voor bezoekers en media om volledig te begrijpen. Van Rijthoven: “Maar geef ons de tijd. Het concept is vooruitstrevend en essentieel vanwege de veranderende markt.” In 2024 vindt de beurs plaats op 24 en 25 oktober.

Geef ons de tijd. Het beursconcept is vooruitstrevend en essentieel vanwege de veranderende markt

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0