Uiteenlopende EU-regelgeving beïnvloedt speed pedelecs gebruik

Uiteenlopende EU-regelgeving beïnvloedt speed pedelecs gebruik

In heel Europa beïnvloedt uiteenlopende regelgeving het gebruik van speed pedelecs, zo blijkt uit een recente studie uitgevoerd door Mobycon namens de Duitse fietsindustrievereniging Zweirad-Industrie-Verband (ZIV). De regels variëren aanzienlijk in Duitsland, België, Denemarken, Nederland en Zwitserland. Zwitserland en Denemarken staan bijna overal speed pedelecs toe op fietspaden, terwijl ze in Duitsland beperkt zijn tot rijbanen.

Het onderzoek, gericht op de trage groei van het gebruik van speed pedelecs in Duitsland in vergelijking met andere landen, onthult opvallende verschillen. In 2022 werden meer dan 22.000 speed pedelecs verkocht in Zwitserland, wat ongeveer 10% van het totale aantal verkochte e-bikes vertegenwoordigt. In Duitsland werden echter slechts 11.000 pedelecs verkocht, ondanks het feit dat het land tien keer zoveel inwoners heeft als Zwitserland. De variaties worden toegeschreven aan de kwaliteit van de fietsinfrastructuur en duidelijk afdwingbare regels volgens het ZIV- en Mobycon-rapport.

Mobycon benadrukt dat het op basis van huidige ongevalsgegevens niet objectief kan worden bepaald of het veiliger is voor speed pedelecs om op wegen of fietspaden te worden gebruikt. Het rapport constateert wel dat ongevallen met speed pedelecs doorgaans ernstiger gevolgen hebben dan die met gewone fietsen.

Denemarken en Zwitserland beschouwen speed pedelecs als fietsen, terwijl Nederland ze alleen toestaat op fietspaden als daar ook snorfietsen zijn toegestaan. Nederland is het enige land onder de onderzochte landen met een aangepaste snelheidslimiet voor speed pedelecs op fietspaden.

In Duitsland is het verbod op speed pedelecs op fietspaden waarschijnlijk te wijten aan beperkingen in de bestaande fietsinfrastructuur, waar fietspaden vaak te smal zijn en gedeeld moeten worden met voetgangers. In tegenstelling tot Nederland ontbreekt in Duitsland een consistente afzonderlijke fietsinfrastructuur.

Zwitserland toont de meest toegeeflijke houding, waar autoriteiten overwegen fietspaden te verbreden in plaats van verboden op te leggen. Deze nuance in aanpak benadrukt de complexe interactie tussen regelgeving, infrastructuur en de acceptatie van speed pedelecs in Europese landen.

Bron: LEVA EU

Aanbevolen artikelen
Neem contact op

Wilt u ons een bericht sturen? Wij nemen zo spoedig mogelijk contact met u op.

0